Wat is een cementgebonden gietvloer?
In de praktijk wordt dit type vloer als een gietvloer beschouwd, maar dit klopt niet helemaal. Een cement gietvloer is namelijk minder glad en gelijk en kan verschil in hoogtes hebben, een gietvloer heeft juist als eigenschap helemaal ellegaal te zijn. De uitstraling van beide vloertypes is wel gelijk vanwege de betonlook. Een cementgebonden gietvloer bestaat uit twee of meer lagen. Het hoofdbestanddeel van deze vloer is cement. Als finish krijgt deze vloer een beschermende coating, waardoor vocht en vuil zo veel mogelijk worden afgestoten. Deze toplaag kan zowel een matte als een glanzende uitstraling aan de vloer geven. Krasjes en beschadigingen in de vloer zijn echter meestal niet te voorkomen. Het voordeel van een cementgebonden gietvloer ten opzichte van een kunststof gietvloer is dat deze beschadigingen niet zo snel opvallen. Krasjes zijn in de regel dan ook makkelijker te repareren of te camoufleren met een speciaal onderhoudsproduct met dezelfde kleur.
Toepassing cement gietvloer in vochtige ruimtes
Een cementgebonden gietvloer is strikt genomen niet geschikt voor gebruik in vochtige ruimtes, zoals badkamers. De vloer heeft hiervoor een te open structuur. In dat geval raden wij een ander soort vloer aan, zoals een troffelvloer. De ondergrond moet altijd vlak en vormvast zijn, zandcement vloeren zijn hiervoor uiterst geschikt. Maar ook over een bestaande tegelvloer kan een cement gietvloer naadloos worden gelegd, mits goed afgevlakt natuurlijk. Het is in de meeste gevallen noodzakelijk om de ondervloer goed te schuren voordat de uiteindelijke vloer wordt aangebracht.
Een chemische behandeling kan ervoor zorgen dat het cement goed aan de ondergrond kan hechten. Een cement gietvloer wordt altijd in een keer aangebracht en daarna egaal gemaakt om uiteindelijk goed uit te harden. Tot slot wordt de vloer dan gepolijst en zo ontstaat de definitieve betonlook. Het laatste deel van het leggen bestaat uit het aanbrengen van de coating die wordt aangebracht. U moet er rekening mee houden dat het in totaal ongeveer een week zal duren voordat de vloer in gebruik genomen mag worden.
Interesse in een cementgebonden gietvloer?
Zoekt u de ideale vloer voor de renovatie van uw woning of kantoorpand? En staat een stoere, industriële betonlook vloer u wel aan? Dan lichten wij graag de vele voordelen toe van dit type gietvloer. Daarnaast geven we u een uitgebreide toelichting op de verschillen tussen bijvoorbeeld een cement gietvloer, een epoxy gietvloer en een troffelvloer. Zo weet u zeker dat u de juiste keuze maakt, de uitvoering kunt u aan ons overlaten!
Neem gerust vrijblijvend
contact met ons op!
U wordt in het gehele traject, van eerste contact tot en met de complete oplevering, begeleid door één persoon. Dave van den Elzen zoekt graag samen met u naar een passende invulling van al uw wensen
U kunt altijd een betrouwbaar,
goed advies van ons verwachten
Zijn er dan helemaal geen nadelen aan een gietvloer? Natuurlijk wel, geen enkele vloer is perfect. Denk bijvoorbeeld aan gladheid wanneer de vloer nat is. Maar dit kan prima tegengegaan worden door een afwerking met een goede antislip laag. Tevens is uw keuze voor een harde of zachte gietvloer van invloed op de krasgevoeligheid.
Bij een zachte vloer kunnen scherpe voorwerpen krassen veroorzaken. Er zijn dus een aantal zaken om even goed bij stil de staan. Laat u daarom adviseren bij het gietvloer kopen door een specialist. Neem contact op met Van den Elzen vloeren voor een advies op maat. We nodigen u van harte uit om een kijkje te komen nemen in onze showroom!